O NÁS

Príbeh nášho vinárstva

ikona_stupel

Víno Žabka 

Vinárstvo, ktorého príbeh sa píše práve teraz… 

Sme začínajúci vinári s ambíciou ponúkať Vám chuť lokálneho výrobku najvyššej kvality, ktorý je od vinice až po fľašu slovenský.

Náš nápad prevádzkovať vinárstvo pramenil z rodinnej tradície pestovania viniča a výroby domáceho vína. Táto činnosť je súčasťou našej rodiny už 40 rokov a my sme sa rozhodli dať jej punc vysokej kvality a ponúknuť ju širšej verejnosti.  

Vďaka nízkym objemom produkcie dokážeme zabezpečiť osobný dozor nad prácami už vo viniciach. Po zbere je hrozno spracovávané v súkromnej pivnici s dôrazom na kvalitu a osobitý prístup ku každému vínu. Vieme preto s istotou povedať, že každá fľaša prešla našimi rukami a je naplnená autentickým vínom za ktorým si stojíme.  

Príbeh každého vína sa začína už pri hrozne. Naše vína pochádzajú z produkcie vlastných vinohradov umiestnených na slnkom zaliatych južných svahoch pohoria Tríbeč v okolí obce Nitrianske Hrnčiarovce a vinohradov z okolia obce Bojničky. 

Práve región Hlohovca je svojou polohou a geologickými pomermi predurčený na produkciu akostných a prívlastkových vín najvyššej kvality so špecifickou chuťou terroiru. Vinice sú tu orientované prevažne na južných výslnných svahoch pahorkatín neďaleko ľavého brehu rieky Váh. Táto oblasť je známa 1000 ročnou tradíciou pestovania viniča a výroby vína.

Hon Homole, z ktorého primárne čerpáme surovinu na najkvalitnejšie vína stúpa v 2-4 radových terasách s južnou orientáciou z výšky cca 200 na 260 m. n. m v najvyšších miestach. Substrát tu tvoria prevažne spraše s vyšším obsahom vápnika, ktoré  striedajú ťažké ílovité pôdy. Vinica prešla v roku 2008 úplnou rekonštrukciou. Tieto jedinečné podmienky spolu so šetrným rezom výhradne na jeden “ťažeň” predurčujú túto lokalitu na produkciu vín prívlastkovej akosti. Z ročníka 2020 odtiaľto pochádzajú hrozná odrôd Rizling rýnsky, Sauvignon blanc i Tramín červený.

Hrozno je šetrne mleté a lisované ihneď po zbere modernými malovýrobnými mechanizmami. Mušt ďalej spracovávame v procese riadenej fermentácie pod stálym dozorom priamo v priestoroch našej súkromnej pivnice. Každá odroda hrozna je špecifická, preto aj každé víno potrebuje osobitý prístup a vytvára tak originálny produkt. Snažíme sa tak vytvárať vínko, ktoré lahodí viacerým zmyslom súčasne. Chuť, vôňa, farba, stálosť. To všetko je veľmi dôležité a je pre nás výzvou dosiahnuť vždy ich najlepšiu kombináciu. Ako rodinné vinárstvo sa pri práci opierame o okruh našich najbližších a priateľov.

Cesta vína je každý rok rovnaká a zároveň každý rok úplne iná s výrazne iným výsledkom. Vždy je to výzva a my Vám ponúkame jej výsledok, za ktorým si stojíme. 

Toto je príbeh nášho vína, príbeh nášho vinárstva napíšete aj Vy!

 

Na zdravie!